VillamaalausVillalla maalattu taulu on todella erityinen: kuva nousee taustastaan esiin aivan eri tavalla kuin paperille maalatessa, ja onhan se myös ihanan karvainen

Villalla saa maalattua uskomattoman yksityiskohtaisia kuvia! Villa tuo maalaukseen kolmiulotteisuutta, ja se imitoi hyvin eläinten karvapeitettä. Samaa efektiä ei pysty saavuttamaan perinteisillä maalaustekniikoilla. Siksi villalla maalaaminen onkin loistava väline eläinten kuvaamiseen.  
Tekniikkaa, jota käytän tehdessäni neulahuovuttamalla kuvia, kutsun villalla maalaamiseksi tai villamaalaukseksi ja valmiita teoksia villamaalauksiksi. Englanniksi voidaan puhua termeillä painting with wool ja wool painting. Käytännössä villamaalaus on kaksiulotteista neulahuovuttamista kankaan tai huovan pinnalle.

Villamaalausten tekeminen on tavallaan kuin maalaamista tai piirtämistä, mutta villalla. Se tapahtuu neulahuovuttamalla: villaa pistellään kankaaseen huovutusneulalla, jossa on väkäsiä. Väkästen avulla villakuidut kiinnittyvät sekä toisiinsa että kankaan pintaan ja jäävät paikalleen.

Villalla maalatessa huovutusneula toimii ikään kuin siveltimenä ja villa väripalettina. Ja villalla todella voi tehdä maalausmaista jälkeä: sillä voi värittää suurempia alueita tai tehdä ohutta viivaa, sillä voi varjostaa ja luoda valokohtia, sitä voi ohjata menemään pitkin ääriviivaa, sillä voi tehdä kauniita siirtymiä väristä toiseen jne.

Villalla maalaaminen on perinteiseen maalaamiseen verrattuna paljon armollisempaa. Jos teet virheen, esim. laitat vaikka aivan väärän väristä villaa johonkin kohtaan, saat korjattua sen helposti: voit vain yksinkertaisesti vetää villatupsun pois ja tehdä uudestaan.

Villalla maalatessa työtä ei missään vaiheessa kastella, vaan villa kiinnitetään kankaaseen pelkästään huovutusneulan avulla. Aluskankaana toimii hyvin esim. pellava, muu ohut kangas, villakangas tai märkähuovutettu huopa. Kunhan vain huovutusneula menee vaivatta kankaan läpi.Käyn aika ajoin myös ohjaamassa villamaalauskursseja sekä kansalaisopistoissa että itse vuokraamissani tiloissa. Voin tulla myös kotiisi tai voin vetää kurssin etänä. Mahdollisuuksia on monia. Otathan yhteyttä, jos tällainen kiinnostaa. Tietoa ajankohtaisista kursseista löytyy somekanavistani, facebookista ja instagramista. Linkit niihin löydät täältä: Yhteydenotto