VillamaalausVillalla maalattu taulu on todella erityinen: kuva nousee taustastaan esiin aivan eri tavalla kuin paperille maalatessa, ja onhan se myös ihanan karvainen

Villalla saa maalattua uskomattoman yksityiskohtaisia kuvia! Villa tuo maalaukseen kolmiulotteisuutta, ja se imitoi hyvin eläinten karvapeitettä. Samaa efektiä ei pysty saavuttamaan perinteisillä maalaustekniikoilla. Siksi villalla maalaaminen onkin loistava väline eläinten kuvaamiseen.  
Tekniikkaa, jota käytän tehdessäni neulahuovuttamalla kuvia, kutsun villalla maalaamiseksi ja valmiita teoksia villamaalauksiksi. Englanniksi voidaan puhua termeillä painting with wool ja wool painting.

Villamaalausten tekeminen on siis kuin maalaamista tai piirtämistä, mutta villalla. Se tapahtuu neulahuovuttamalla: pistelen villaa kankaaseen huovutusneulalla, jossa on väkäsiä. Väkästen avulla villa kiinnittyy kankaaseen ja jää paikalleen.

Villalla maalatessa huovutusneula toimii ikään kuin siveltimenä ja villa väripalettina. Villalla todella voi maalata: sillä voi värittää suurempia alueita tai tehdä ohutta viivaa, sillä voi varjostaa ja luoda valokohtia, sitä voi ohjata menemään pitkin ääriviivaa jne.

Villalla maalaaminen on perinteiseen maalaamiseen verrattuna paljon armollisempaa. Jos teet virheen, esim. laitat vaikka aivan väärän väristä villaa johonkin kohtaan, saat korjattua sen helposti: voit vain yksinkertaisesti vetää villan pois ja tehdä uudestaan.

Puhutaan siis neulahuovuttamisesta eli ns. kuivahuovuttamisesta. Maalausta ei missään vaiheessa kastella. Huovutusvilla kiinnitetään aluskankaaseen huovutusneulalla, joka kiinnittää villan paikoilleen. Ja aluskankaana toimii hyvin esim. pellava, muu ohut kangas, villakangas tai märkähuovutettu huopa. Kunhan vain huovutusneula menee vaivatta kankaan läpi.


Kuva ohjaamaltani kurssilta: opiskelijan työ


Ohjaan villamaalauskursseja sekä kansalaisopistoissa että itse vuokraamissani tiloissa. Voin tulla myös kotiisi tai voin vetää kurssin etänä. Mahdollisuuksia on monia. Otathan yhteyttä, jos tällainen kiinnostaa. Tietoa ajankohtaisista kursseista löytyy somekanavistani, facebookista ja instagramista. Linkit niihin löydät täältä: Yhteydenotto