Villamaalaus
Villalla saa maalattua uskomattoman yksityiskohtaisia kuvia! Lisäksi villa tuo maalaukseen kolmiulotteisuutta ja korostaa hyvin eläinten karvapeitettä. Samaa efektiä ei pysty saavuttamaan perinteisillä maalaustekniikoilla. Siksi villalla maalaaminen onkin loistava väline eläinten kuvaamiseen.  
Tekniikkaa, jota käytän tehdessäni neulahuovuttamalla kuvia, kutsutaan villalla maalaamiseksi tai villamaalaukseksi. Englanniksi voidaan puhua termillä painting with wool. Valmis teos on villamaalaus, englanniksi wool painting. Käytännössä villamaalaus on kaksiulotteista neulahuovuttamista kankaan tai huovan pinnalle. 

Villamaalausten tekeminen on kuin maalaamista tai piirtämistä. Välineet ja tekotapa vain ovat hyvin erilaisia perinteisiin maalaustekniikoihin verrattuna. Villaa pistellään kankaaseen huovutusneulalla, jossa on väkäsiä. Väkästen avulla villakuidut kiinnittyvät sekä toisiinsa että kankaaseen ja jäävät näin paikalleen.

Villalla maalatessa huovutusneula toimii ikään kuin siveltimenä ja villa väripalettina. Ja villalla todella voi tehdä maalausmaista jälkeä: sillä voi värittää suurempia alueita tai tehdä ohutta viivaa, sillä voi luoda valo- ja varjokohtia, sitä voi ohjata menemään pitkin ääriviivaa, sillä voi tehdä kauniita liukumia väristä toiseen jne. Tekniikka taipuu siis lähestulkoon kaikkeen. Siinä, kuinka pikkutarkkaa ja yksityiskohtaista jälkeä villalla maalaamalla voi tehdä, on kyse tekijästä, eikä suinkaan tekniikasta.

Villalla maalatessa työtä ei missään vaiheessa kastella, vaan villa kiinnitetään kankaaseen pelkästään huovutusneulan avulla. Aluskankaana toimii hyvin esimerkiksi pellava, muu ohut kangas, villakangas tai märkähuovutettu huopa. Kunhan vain huovutusneula menee vaivatta kankaan läpi.

Villalla maalaaminen on hyvin armollista. Jos teet virheen, esimerkiksi laitat vaikka aivan väärän väristä villaa johonkin kohtaan, saat korjattua sen helposti: voit vain yksinkertaisesti vetää villatupsun pois ja tehdä uudelleen.Käyn aika ajoin ohjaamassa villamaalauskursseja sekä muita huovutuskursseja esimerkiksi kansalaisopistoissa, gallerioissa ja käsityöliikkeissä. Voit kutsua minut ohjaamaan kurssia myös esimerkiksi kotiisi tai muuhun tarjoamaasi tilaan. Otathan yhteyttä, jos tällainen kiinnostaa. Tietoa ajankohtaisista kursseista löytyy somekanavistani: facebookista ja instagramista. Linkit niihin löydät täältä: Yhteydenotto